ZDRAVÍ A VÝŽIVA

8. 6. 2016

 

Zdraví máme jen jedno a udržet si ho co nejdéle v nejlepším stavu je v zájmu každého z nás. Náš organismus je během našeho života vystaven mnoha vlivům. Není to jen životní prostředí, ale také způsob, jak se vhodnou výživou, dostatkem vitamínů a minerálů o své tělo staráme. Také způsob, kterým se vypořádáváme s běžnými nemocemi, má náš organismus vliv. Léky, které užíváme, jejich dávkování, kvalita a původ.
Nejen životospráva a udržování fyzické kondice ovlivňují správnou a bezchybnou funkci našeho těla, ale i schopnost rychle a vhodně reagovat při drobných poraněních a občasných potížích, které sem a tam každého z nás potkají.
„Nemoci nechodí po horách, ale po lidech“, „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař“ a další rčení jen dokazují, že i naši předci si zdraví vážili a věděli, co člověku prospívá a co nikoliv.

Vitamíny

Kromě základních živin potřebuje člověk k úplné a hodnotné výživě vitamíny. Podporují fyziologické procesy v těle a současně mají i ochranou funkci. Důsledkem nedostatku vitamínů je malá odolnost vůči infekčním chorobám a vznik tzv. avitaminózy. Lidský organismus si vitamíny sám neumí vytvořit, proto je musí přijímat ve stravě jako vitamíny nebo provitamíny. Složení některých vitamínů už známe, lze je proto vyrábět synteticky. Množství vitamínů, které tělo potřebuje je nízké, jen několik miligramů. Výhodou je, že si lidské tělo umí vytvářet vitamínové zásoby. Pouze vitamín C je výjimkou, tento vitamín se musí přijímat denně. Jedním z rozhodujících činitelů zachování biologické hodnoty stravy je právě uchovávání vitamínů. Proto je důležité znát jejich zdroje, ale i vědět jak při kuchyňské úpravě stravy předcházet jejich ztrátám.

Z praktických důvodů rozdělujeme vitamíny do dvou skupin, podle rozpustnosti:

  •   Rozpustné v tucích – vitamíny A, D, E, K
  •   Rozpustné ve vodě – vitamíny skupiny B, vitamín C a PP

VITAMÍN C

Je jedním z nejdůležitějších vitamínů vůbec. Dobře se rozpouští ve vodě, kuchyňská úprava, vaření, ho velmi znehodnocuje. Nejvíce vitamínu C je v čerstvých potravinách. V ovoci, zelenině, v bramborách. Vitamín C zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekčním chorobám, podporuje hojení ran a má ochranný vliv na sliznici trávicího ústrojí.

Z dlouhodobého nedostatku vitamínu C vzniká těžké onemocnění, tzv. skorbut (kurděje – nemoc námořníků na dlouhých plavbách), jež se však už nevyskytuje. Přesto jsme se dříve mohli setkat na jaře s nedostatkem vitaminu C. Především proto, že čerstvých zdrojů bylo málo a skladované potraviny mnoho vitamínů z původního obsahu ztratily. V tomto období se obyčejně objevovala známá jarní únavahromadný výskyt nemocí horních cest dýchacích. Dnes už je čerstvá zelenina v dostatečném množství celoročně snadno dosažitelná a nedostatkem vitamínu C by nikdo trpět neměl.